

Drs. R.E.G. Bini, Registerpsycholoog NIP/Gezondheidszorg (BIG) - TEL +31 6 14244976
Drs. R.E.G. Bini, Registerpsycholoog NIP/Gezondheidszorg (BIG) - TEL +31 6 14244976
Psychologiepraktijk Sittard/Geleen
Your Personal Compass

Aanmelding
De huisarts of specialist bepaalt of u verwezen wordt naar de basis-ggz. De huisarts bepaalt niet welke psycholoog u kiest. De huisarts kan wel een suggestie of voorstel doen, maar als u een andere voorkeur heeft, dan kunt u die voorkeur uitspreken. Hebben vrienden of collega’s u aangeraden naar Psychologiepraktijk Sittard Geleen te gaan of heeft u zelf bedacht dat u bij mij onder psychologische behandeling wilt, dan kunt u uw huisarts vragen om een doorverwijzing naar ons. De doorverwijzing kan de huisarts doen via ZorgDomein.
Als u wordt verwezen naar mij, in de basis-ggz, en u wilt dat de kosten vergoed worden vanuit uw zorgverzekering, dan kan dat omdat de, Psychologiepraktijk Sittard Geleen, psychologen als gz-psychologen geregistreerd staan in het BIG register. Echter, de huisarts kan u alleen verwijzen als een DSM-V diagnose is vastgesteld; tenminste als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding van de kosten.
Bij aanmelding krijgt de patiënt bij Psychologiepraktijk Sittard Geleen altijd binnen 2 a 4 weken een afspraak (intake). Na afloop van de intake kan worden vastgesteld of een behandeling kan worden gestart.
Psychologiepraktijk Sittard Geleen is een vrijgevestigde praktijk voor eerstelijns psychologische zorg. Drs R.E.G. Bini is opgeleid als GZ-psycholoog en geregistreerd in het BIG-register. Dergelijke registraties moeten elke vijf jaar vernieuwd worden. Daarbij moet voldaan worden aan eisen voor wat betreft werkervaring, intervisie en na- en bijscholing.
Het voordeel van een vrijgevestigde praktijk is dat u tijdens intake en behandeling met dezelfde psycholoog te maken hebt. Psychologiepraktijk Sittard Geleen werkt nauw samen met huisartsen in de regio Sittard Geleen (Zuid Limburg) en is opgericht in 2005. Er vindt regelmatig overleg plaats met de betreffende huisartsen en zo kan voor de meeste problemen wel een oplossing gevonden worden. Daarnaast zijn er verwijsrelaties met een aantal psychiaters en instellingen.
De basis-ggz of eerstelijns psychologische hulp is voor kortdurende hulp met een maximum van 12-14 gesprekken van 60 minuten. Wij zijn voor u altijd telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren. Zowel telefonisch als via de mail (roberto.bini@hotmail.com) zijn wij, ook tijdens het werk, altijd te bereiken. Via de mail krijgt u meestal binnen 24 uur antwoord.
Intake gesprek
In het intakegesprek worden uw klachten en problemen geïnventariseerd. Alle diagnostische bevindingen vinden plaats door middel van het gesprek en worden open, direct en meteen met u, de patiënt, besproken. Behalve het intakeformulier worden geen vragenlijsten of psychologische tests afgenomen. Na het intake gesprek (soms zijn er twee gesprekken nodig) wordt een diagnose gesteld en wordt een behandelingsvoorstel gedaan. Als geen diagnose gesteld kan worden of als de diagnose die gesteld wordt afwijkt van de verwijsdiagnose van de huisarts, wordt dat met u besproken en wordt daarover met de huisarts overlegd. Zelf kunt u aan het eind van de intake bepalen of het behandelingsvoorstel voldoende voorziet in een oplossing van uw problemen. Ook kunt u zich afvragen of u met ons goed samen zult kunnen werken. Als u om welke reden dan ook liever verder wil met een andere psycholoog, is dit het moment om dat in te brengen.
Soms wordt u verwezen naar (ons) de basis-ggz en blijkt tijdens het eerste gesprek of het vervolg van de behandeling dat u intensievere zorg nodig hebt. Als uw psycholoog van mening is dat u in de basis-ggz geen passende zorg geboden kan worden, gezien de ernst of complexiteit van uw problemen, wordt de behandeling stopgezet en wordt u met een gericht behandelingsadvies terugverwezen naar de huisarts. Dit gebeurt altijd in overleg en ter overbrugging, tot meer passende hulp geregeld is, kunnen steunende gesprekken plaatsvinden.
Als u op zoek bent naar een andere oplossing dan de psycholoog voorstelt verdient het sterk de voorkeur om dat bespreekbaar te maken. Dat is niet vreemd of ongebruikelijk, het is juist een goed teken. Des te duidelijker u zelf kunt aangeven wat voor hulp u nodig hebt, des te beter kunt u geholpen worden. Desgewenst kan uw psycholoog u verder helpen door de verschillende behandelopties wat uitgebreider met u te bespreken en u terug te verwijzen naar de huisarts of een collega met een gericht behandelingsadvies.
De behandeling
In het behandelingsvoorstel wordt het behandelingsdoel aangegeven en wordt aangegeven hoeveel behandelingstijd ongeveer nodig is om het behandelingsdoel te bereiken. Afhankelijk van de diagnose en de ernst van de problemen wordt voor u een passende behandelingsmodule vastgesteld. Als besloten wordt om de behandeling na het intakegesprek elders voort te zetten, wordt de intake als transitiebehandeling of onvolledige behandeling bij de verzekeraar gedeclareerd.
Een behandeling wordt uitgevoerd volgens behandelingsmethodes waarvan door middel van wetenschappelijk onderzoek werd vastgesteld dat deze het beste effect geeft bij een bepaald soort klachten. De meeste behandelingsmethodes zijn Systeemtherapie en Cognitieve Gedragstherapie. De provocatieve therapie is hiervan een excellent voorbeeld.
De ervaring is dat de behandelingstijd eigenlijk altijd wat te kort is om het behandelingsdoel te bereiken, er wordt van de patiënt inzet gevraagd om efficiënt om te gaan met de beschikbare tijd door huiswerkopdrachten uit te voeren en gesprekken goed voor te bereiden en door afspraken na te komen of tijdig af te zeggen.
Tenzij een patiënt hiertegen bezwaar heeft (privacyverklaring), wordt aan het begin en einde van de behandeling een korte meting uitgevoerd om het behandelresultaat en de klanttevredenheid te meten. Deze gegevens worden geanonimiseerd aangeleverd voor benchmarkdoeleinden. Psychologiepraktijk Sittard Geleen stelt zich op het standpunt dat het belangrijk is dat elke patiënt weet wat zijn rechten en plichten zijn. Het recht op volstrekte privacy is daar één van; en het is tegelijkertijd de plicht van de psycholoog om de geheimhouding van de vertrouwensrelatie na te leven.
Na ongeveer 5 behandelings-sessies vindt een evaluatie plaats door middel van evaluatie. Deze evaluatie wordt tijdens de volgende afspraak uitgebreid besproken om zodoende een geslaagde voortgang van de behandeling te waarborgen. De evaluatie is ook bedoeld om de patiënt zich goed te laten voorbereiden op de volgende behandelings-sessie.
Afronding en nazorg
Als de behandeldoelen behaald zijn wordt de afronding van de behandeling besproken.
Er wordt in onderling overleg bepaald of er nazorg geboden moet worden en op welke manier dat het best zou kunnen plaatsvinden. Soms is een doorverwijzing of terug-verwijzing naar de huisarts gewenst. Aan het eind van de behandeling vindt, tenzij de cliënt daar geen toestemming voor geeft, een korte terugrapportage naar de huisarts plaats.